Kalandozásaim a Magyar nyelvoktatásban

Aszondgya nekem, a nyelviskola vezetője, este fél kilenckor a telefonban, hogy nagyon kéne, hogy segítsek. Mondom, sajna nekem órám van holnap este, nem tudom a helyettesítést bevallani. Na, ’de légyszi, légyszi, légyszi’ mondja, ’tedd már át máskorra az órádat! Ez egy államilag támogatott diplomamentő program, ahol nem lehet az órákat se tolni, se halasztani és te már a tízedik ember vagy, akik kérek, de senki sem ér rá ily hírtelen’. ’Ez egy kis nyelviskola – mondja – nincs elég ember, aki be tudna ugrani a másik helyett, ha épp helyettesíteni kell.’ Értem én – mondom – és elkezdek telefonálgatni. Én barom!

Fél óra alatt kiderítettem, hogy át tudom tenni a másnapi órámat egy későbbi időpontba, és meg tudom csinálni a potom 4 tanórányi helyettesítést másnap. A kollegina hagyott anyagot, hogy mégis mit tanítsak. Csak az volt a gond, hogy a fénymásolatot nem lehetett elolvasni. Majd megkértem az nyelviskola vezetőjét, hogy küldjön egy e-mail – mondván este fél tíz van – amiben leírja, hogy mi a tényállás ezzel az egész helyettesítéssel kapcsolatban.

Ez jött az e-mailben: „Szia. A mappa és a tudnivalók az XX-nél. (Tanár neve és telefonszáma) (Helyszín) 17.00-20.00 Nagyon köszi”

Majd elmentem letanítani a helyettesítést. Az óra kellemes hangulatban lement. Mindenki, még én is, jól éreztem magam a csoporttal.

A felelős tanárnő megkért, hogy a nap végén legyek kedves és adjam le azoknak a nevét, egy SMS-ben, akik nem vettek részt az órán, mert azokat neki 48 órán belül egy internetes portálon keresztül le kell adnia a minisztérium felé. Amit én ’postfordultával’ meg is tettem.

Ezt a választ kaptam az SMS-emre: „Köszönöm. Én meg az óra díjat hagyom ott neked.”

Micsoda???

Gondoltam írok, kis tudakozódó levelet az iskola vezetőjének: „ Szia. Helyettesítés miatt kereslek. Az XY azt az üzenetet küldte h valami pénzt ott hagy nekem XX-nél az irodában a helyettesítésért. Ezt nem értem. Megtennéd, h elmondod h ez h történik ez nálatok? Köszönöm.”

Válasz: „Szia, alvállalkozók vagyunk és ez az egyszerűbb megoldás, hogy átadja a letanított órák után az óradíjad a XY, aki a szerződést kötött a tanfolyamra.”

Mikor? Hol? Kinél? Mennyit? Válasz e-mailem: Ez mikor történik és milyen díjazásban? Köszi

Nincs válasz!*

Szóval az van, hogy ’segíts’, de jó tett helyébe jót ne várj, mert az nem tudunk adni. Ja, és nem rosszindulatból, vagy galádságból. Nem; azért ne várj semmi emberit, gondoskodót vagy elegendő információt, mert én és mi a többség így működünk itt.  Én – és jelzem a kollégáim többsége – mielőtt elmegyek egy helyettesítést bevállalni, nem tudom, hogy mit fogok csinálni vagy, hogy ki és mennyit fizet majd a munkámért. Nem szoktam megkérdezni. Minden úgy is kiderül a végén. Ha meg az, ami kerül, netán nem tetszik majd nekem, az sem gond. Így legalább panaszkodatok a szomszédnak, egy kicsit arról, hogy milyen szar a helyzetem. Én így élek. És nekem az is OK, hogy van olyan tanítványunk, aki részegen jár be órára, már 5 tanárt emésztett fel, de még mindig fizető vendég, akinek, a státuszából kifolyólag, ‘mindig igaza van’. Te lehet kiborultál tőle, mert a te gyomrod ezt nem veszi be, de én ebben a világban élek. Egy olyan világban, ahol életben kell maradni minden áron, és ebben a világban én nem tehetem meg azt, hogy a sarkamra állok, elküldöm az embert melegebb éghajlatokra, neked pedig megmondom, őszintén kerek-perec, hogy mit vállalsz be, amikor nálam helyettesítést vállalsz.

Tudod, az én világomban minden egy nagy sötét ködben úszik, mert itt, a zavarosban többségünk jól tud halászni. Lehet kicsit kényelmetlen, és egyeseknek kimondottan veszélyes ez a létforma, de mi ezt itt így csináljuk. A gulyás mellett a zavarosban halászás a specialitásunk. Sajnálom, hogy neked ez nem jön be. Idővel pedig egész jól meg lehet szokni. Idővel már észre sem veszed, amikor átvernek a palánkon, amikor meg észreveszed már úgy is késő, addigra már aláírtad a halálos ítéletedet is.

De, ha neked ez nem tetszik, húzz odébb!

* jött válasz. a melót kevesebb óradíjért csináltam meg, mind a megszokott, amit 4 napi késéssel tudtam meg … no comment.
A zavarosban