Erős Ferenc szociálpszichológus a VH-nak adott interjúban elmondja: Mérgező, ami itthon történik. – Liberális demokráciák helyett újra beköszönt a nemzetállamok kora. – Felnő egy nemzedék, amely ismét az autoriter hatalomban hisz majd. – Erős Ferenc szociálpszichológus a menekültválság tanulságairól beszél.

Erős Ferenc szociálpszichológus - Fotó: Ferencczy Dávid

“Az ELTE Szociálpszichológiai Tanszékén Kende Anna és munkatársai végeztek egy kisebb, nem reprezentatív kutatást, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy mi motiválja az embereket, hogy rokonszenvezzenek az ellenkampánnyal, illetve a plakátrongálással” – mondja el munkatársunknak Erős Ferenc.

“Ebből az derült ki, hogy elsősorban a morális felháborodás volt a rokonszenv oka, másrészt a kormány politikáját nyíltan ellenző véleményekkel való azonosulás. Egyébként ebben az esetben egy eléggé körülhatárolható rétegről beszélhetünk, hiszen a válaszadó szimpatizánsok többségükben a fiatalabb, magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők közül kerültek ki. A menekülteknek segítséget nyújtókról még nincsenek feldolgozott adatok, de valószínűleg ilyen csoportokból kerül ki a segítők zöme is. E körben feltűnően nagy a nők száma.”

„Migránsok, menekültek, idegenek” címmel tart előadást
dr. Erős Ferenc november 3-án 17 órakor a Magyar Pszichológiai
Társaság Év Előadása című előadás-sorozatának keretében,
ahol a menekültválság társadalom-lélektani kérdéseit
veszi sorra az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán
(1074 Budapest, Kazinczy u. 23–27.). A program ingyenes.

Forrás

Migránsok, menekültek, előadás