Ugyancsak szükség van valakire, aki hisz a tehetséges gyerekben, aki mentorként állhat mellette, és adott esetben biztathatja azzal, hogy jól csinálja. Nagyon fontos, hogy legyen egy tanára is, mert egyedül tényleg nem megy: valakitől tanulni kell. „Különösen igaz ez a zenére: egy gyereknek hiába adunk oda egy hegedűt azzal, hogy játsszon rajta. Képességekre van szükség, és ezeket egy tanárnak kell megtanítania.”

EGY TEHETSÉG IS KÖNNYEN ELKALLÓDHAT

Egy tehetség azonban sokszor nemcsak az esélyek és a lehetőségek hiánya, hanem a szülők hozzáállása miatt vész el, sokan ugyanis, akár szándékosan, akár akaratukon kívül, nagyon könnyen lehúzzák a gyerekeiket. Freeman szerint ez az egyik legrosszabb dolog, amit egy szülő a gyerekével tehet: „Ha a szülők negatív megjegyzéseket tesznek egy gyereknek a tehetsége kibontakoztatására tett minden próbálkozására, akkor az a tehetség rejtve marad. Ha egy gyerek azt hallja, hogy az ambíció nem neki való, akkor szembe kell szállnia a szüleivel vagy akár a tanáraival.”

A legközelebbi környezet és a kultúra is befolyásolja a tehetség kibontakozásának a lehetőségeit. Freeman szerint ez különösen jól megfigyelhető a lányok esetében, akik az egyik kultúrában semmire sem tartják magukat, nem többek szolgálónál, míg egy másik kultúrában úgy gondolják, övék a világ, bárkit és bármit legyőzhetnek. „A tehetség esélyét befolyásolja az is, hogy valaki mit gondol magáról. Nemcsak a képesség számít, hanem a személyiség, az, hogy valaki harcos típus-e, és megragad minden lehetőségét, vagy meghúzódik a háttérben.”

Joan Freeman szerint már csak azért is érdemes foglalkozni a tehetséges gyerekekkel, mert ha ezt nem tesszük, akkor elveszítjük őket, és az emberiség nem engedheti meg magának ezt a luxust: „Nagyon sok tehetséget elveszítünk, mert nem értékeljük, hogy a tehetség mennyire komoly erőforrás, pedig ennél hülyébb dolgot nem is tehetnénk. Egyszerűen kidobjuk az ablakon a tehetséges gyerekeinket, pedig minden országnak szüksége lenne a fiatal tehetségekre. És a tehetséggondozás nem feltétlenül a pénzről szól, sokkal inkább a hozzáállásról. Azokon a helyeken azonban, ahol az oktatást nem értékelik, esélyük sincs a tehetségeknek megmutatni magukat.”

Joan Freeman pszichológus és az életműdíja

Forrás

Tehetség gondozás 101