Azt mondja búcsúztatóra megy. Na, gondoltam, már megint meghalt valamelyik osztálytársa. De nem. Épp nem halt meg senki. Csupán az egyik volt kollégája megy börtönbe. Az ő búcsúztatójára ment.

Öt évet kapot az ember azért, mert kenő pénzt fogadott el. Parkoló őr volt egy pár évvel ezelőtt Budapest belvárosában és megengedte, hogy egyes emberek köztük politikusok, ügyvédek és rendőrök is ‘ingyen’ illetve egy neki fizetett fix összeg fejében parkolhassanak egész nap.

Pechje volt mert, bár nem csak őt kapták el, mégis ő az egyetlen (tudtommal), aki bötrönbe kerül. December 23-án fog bevonulni, hogy még véletlenül se Karácsonyozhasson a családjával. Nem beszélve azokról a hónapokról, amelyeket már előzetesben töltött. Az ismerősök szerint nem biztos, hogy túléli a börtön életet, mert alapjában véve egy rendes és egyszerű ember, akit most köztörvényesek közé zárnak.

Nem túlzás ez egy kicsit???

Na, de végre példát statuálunk! Hogy lássa a Nép, az Isten adta, Nép, hogy ítt rend van, hogy nem kerülheti el büntetését a nyomorult, mert itt vas kezek tesznek rendet, szemrebbenés nélkül!

Így igaz, az ember bűncselekményt követett el mivel kenőpénzt fogadott el. Ezeket a tevékenységeket a törvény bűnteti, mint ahogy a hajléktalanságot is. Teljesen érthető módon! Az egyik a számláit akarja valahogyan kifizetni, a másik pedig szeretne valahol aludni.

Tudom, hogy ezek a példák túlzások és nem is próbálok itt ‘helyes’ és ‘helytelen’ felett dűlőre jutni, csak jelezni szeretném, hogy azért ez így ebben a formájában még sem kosher. Hol van itt az egyenlő elbírálás elve, például?

A Magyar orvosok többsége vajon, miért nincsen börtönben? Hiszen ők sem adnak számlát a zsebükbe csúsztatott tíz- és húszezresek után, valószínűleg nem is adóznak ezek után a ‘láthatatlan’ pénzek után. Vagy ezt már nem kenő pénznek hívjuk?

Végtelen szomrúsággal tölt el, hogy ezen a téren, színte semmi sem változott az elmúlt húsz-harminc évben.

Az ember, aki most börtönbe megy 5 évre, maga után hagyva 2 kiskorú lány gyermeket és a feleségét bérelt lakásban lakik az egyik munkás negyedben, és egy ősrégi Skodát vezet. Az az ügyvéd pedig, akitől elfogadta a kenőpénzt (az egyik, akit magam is ismerek) egy Crysler dömpert vezet és hektárok valmaint számos budapesti lakás birtokosa.

Nem sajnálom tőle! A gazdagság lehet inspiráló is.

Azt sajnálom azonban, hogy azok, akik támogatták ezt a fiatal embert abban, hogy törény szegést kövessen el, nem tűnnek fel a képben, vállalva némi felelősséget a történtekért.

Azt sajnálom, hogy a Magyar törvénykezés még mindig egy politikai és hatalmi eszeköz valamint szöveg értelmezés kérdése.

Még mindig …

Példát statuálunk!